kurczak w por(tk)ach

numer 3.
nieco czaso chłonne aczkolwiek poplaca :)

obierasz 4 duże ziemniory
kroisz w kostke jak do zupy i gotujesz
cebulę kroisz w kostke i wrzucasz na gorący olej i podsmarzasz na zlocisto :)
do cebuli dorzucasz sobie piers z kury sztuk 1 skrojone w kostke drobno
jednego pora, obierasz z ciemno zielonych lisci i kroisz go hm... jakby to powiedziec..
(w poprzek, na długosc 2-3 cm :) nie drobniej bo się rozwali :) i na ten czas zanim się wszystko przygotuje moczysz go w misce z posoloną wodą
no i jak ziemniory są prawie gotowe to przekładasz do drugiego wiekszego trochę gara, wlewasz szklankę dwie soku pomidorowego
dodajesz podsmażoną pierś z cebulą i całym olejem z patelni
wrzucasz pora i dusisz
najważniejsze na koniec wciskasz 2-4 zęby czosnku

możesz zajadać z chliebiem :)
pychota... zawsze zjadam wszystko do konca ze pękam :P