sphagetti na ostro


składniki:
czerwona papryka, cebula, czosnek,pietruszka,ewentualnie pomidory, 3 zielone papryczki chili, ser żółty . (oliwki, feta)
z przypraw oregano bazylia suszone pomidory rozmaryn sól
mięso mielone jajko oliwa
...dużo miłości


1. na dno garnka wlewamy trochę oliwy i powoli dodajemy zmiksowane składniki czyli:
2. papryk tyle ile jest osób, później połowę tej ilości cebul,
na każdą osobę po ząbku czosnku, pół pęczka pietruszki, ewentualnie jeden lub dwa pomidory,
wszystko pokroić w kostkę i zmiksować na płynną ciecz :)
3. trzy zielone papryczki chili pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie i też zmiksować z sosem
4. podgrzać sos i pokroić ser żółty w kostkę - tak z 30-40 dkg
no i jak sos  się podgrzeje to zalać nim ser (oczywiście nie całym) i też go zmiksować (łatwiej się roztopi)
5. dodaj przyprawy takie jak oregano, bazylia, suszone pomidory i sól ale np zamiast soli może być parę kostek fety.
mieso mielone , doprawić solą i rozmarynem, dodać jedno jajko na jakieś 50 dkg mięsa
na rozgrzaną patelnie wlewamy olej lub oliwę
wymieszane mięso z rozmarynem za pomocą łyżeczki do herbaty formujemy małe kuleczki
po obsmażeniu na złocisty kolor odkładamy je do misy. itd itd,
w między czasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy troszkę oleju
kiedy mięso jest już przygotowane
wstawiamy makaron
kiedy makaron jest juz gotowy, cedzimy itd, pozniej nakładamy makaron,
kilka kulek mięsa, polewamy sosem, można dodać kilka kostek fety lub oliwek wedle uznania